NPK(CaMgS) 5-7-16-(6-4-37) z B
O niskiej zawartości chlorków
NPK(CaMgS) 5-7-16-(6-4-37) z B
O niskiej zawartości chlorków
Bontar B to uniwersalny nawóz ogrodniczy o niskiej zawartości chlorków. Receptura tego preparatu rolniczego zawiera magnez w postaci siarczanowej i węglanowej. Jest on źródłem podstawowych i drugorzędnych składników pokarmowych. Bontar B to nawóz przeznaczony dla drzew i krzewów owocowych oraz warzyw zarówno w uprawach polowych, jak i pod osłonami.
Nawóz Bontar B jest preparatem, który należy stosować przed siewem lub sadzeniem. Może być wykorzystany do przygotowywania podłoża w uprawie drzew i krzewów owocowych oraz warzyw pod osłonami, a także do posypowego nawożenia pogłównego. Granulowana forma nawozu Bontar B umożliwia precyzyjne dawkowanie i aplikację bezpośrednio do gleby. Produkt należy zawsze stosować według instrukcji podanej przez producenta na opakowaniu.
Bontar B zawiera: 5% azotu (N) w formie amonowej, 7% fosforu (P₂O₅) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i w wodzie oraz 5% fosforu (P₂O₅) rozpuszczalnego w wodzie, 16% potasu (K₂O) rozpuszczalnego w wodzie, 6% wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie, 4% magnezu (MgO) całkowitego, 37% siarki (SO₃) rozpuszczalnej w wodzie oraz 0,13% boru (B).
Optymalne zestawienie podstawowych i drugorzędowych składników pokarmowych oraz siarczanowe formy potasu i magnezu (65% deklarowanego MgO występuje w postaci siarczanowej, rozpuszczalnej w wodzie) zapewniają odpowiedni wzrost roślin, poprawiają jakość plonów (smak, wygląd i zapach) oraz zwiększają odporność na suszę, mróz i choroby.
Siarczan potasu – poprawia jakość wysokowartościowych upraw i ich plonów, w szczególności owoców, warzyw, tytoniu a także roślin ozdobnych; wzmaga pobieranie fosforu oraz mikroskładników pokarmowych; zwiększa odporność na suszę, mróz, owady i choroby.
Siarczan magnezu – wpływa korzystnie na wielkość i wybarwienie owoców, nadaje im aromat oraz ogranicza nadmierne gromadzenie się azotanów; uczestniczy w wytwarzaniu witaminy A, zapobiega przedwczesnemu opadaniu liści i występowaniu plamistości oraz przebarwieniom igieł.
Wapń – zwiększa rozmiar owoców, ich jędrność i wybarwienie, poprawia własności
przechowalnicze, zmniejsza wrażliwość owoców na transport, ogranicza występowanie chorób przechowalniczych t.j. gorzkiej plamistości podskórnej jabłek i suchej zgnilizny wierzchołkowej pomidorów.
Bor – reguluje prawidłowy wzrost organów generatywnych (słupek, pylniki, pyłek) oraz najmłodszych części pędów i korzeni, wpływa dodatnio na procesy związane z kwitnieniem, zapłodnieniem, zawiązywaniem nasion, z funkcjonowaniem i podziałem komórek, wpływa dodatnio na gospodarkę wodną i procesy oddychania oraz właściwy rozwój tkanek przewodzących (prawidłowa dystrybucja wapnia w roślinie).
Dostępne opakowania: 25 kg